Makowiec na kruchym cieście

 Przygotowania do świąt i cudowny makowiec na kruchym spodzie z kaszką manną  

  

Szalony czas sprzątania, gotowania i oczywiście pieczenia. Wczoraj długo szukałam przepisu na makowca z mojego dzieciństwa i znalazłam ten jedyny, mój wymarzony i upragniony! Właśnie skończyłam pierwszą degustację – wilgotna masa makowa i kruche ciasto to wspaniały duet. Myślę, że już na zawsze zagości u nas na świątecznym stole. Może Wam też się spodoba? – Napewno musicie spróbować ; )

  

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej

15 dag cukru pudru 

25 dag margaryny

1 jajo

2 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

1 litr mleka

 15 dag kaszy manny 

10 łyżek cukru

otarta skórka z 1 cytryny

4 jajka 

1 kg maku już po sparzeniu i 3-krotnym zmieleniu 

5 dag rodzynek

cukier waniliowy (32 g)

 

Ponadto:

4 łyżki powideł śliwkowych 

Do mąki wsypać cukier puder, dodać miękką margarynę, jajko, żółtka, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 2 części (2/3 i 1/3) i włożyć do lodówki na około 60 minut. 

W dużym rondlu zagotować mleko z cukrem, otartą skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym. Wsypać kaszkę manną, ponownie zagotować, stale mieszając. Rozdzielić jajka, białka ubić na sztywną pianę, żółtka rozprowadzić dwiema łyżkami mleka. Do kaszki mannej dodać żółtka i mak, całość delikatnie przemieszać z ubitą pianą.

Jedną część kruchego (tą większą) ciasta wylepić spód blaszki wyłożonym papierem do pieczenia. Na kruche ciasto wyłożyć powidła, a na powidła masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować, nożem wycinać paski i udekorować nimi wierzch ciasta.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

 

Smacznego!

 

 

Comments are closed.