Makowiec (japoński)
Jeden z ulubionych makowców w rodzinie. Nazywany również makowcem japońskim. Przepis wzięłam z zaczarowanego notatnika mojej babci. Dziwna nazwa, nie powiem, bo wątpię, aby przepis pochodził z Japonii
W smaku? Boski! Delikatny, puszysty, nie za suchy, a nawet powiedziałabym, że należy do tych mokrych ciast. Po prostu niezastąpiony.
Jeśli zbieracie już przepisy na Bożonarodzeniowy stół to polecam go uwzględnić w swoim jadłospisie
Pogodnego dnia w ten szarobury dzień (przynajmniej we Wrocławiu)!
Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny
300 g zmielonego dwukrotnie maku
600 g jabłek
9 jaj
400 g cukru pudru
9 czubatych łyżek kaszki manny
1 mały proszek do pieczenia
100 g orzechów włoskich
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczach. Odłożyć.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać kolejno żółtka. Dodajemy na przemian po 1 łyżce maku i 1 łyżce startych na dużych oczkach jabłek. Następnie dodajemy kaszkę mannę, proszek do pieczenia i pokrojone orzechy włoskie. Na koniec dodać ubite na sztywną piane 9 białek i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
Piec 1 godzinkę w 180oC.
Po upieczeniu warto polać go polewą czekoladową.
Przepis na polewę czekoladową:
1/3 szklanki wody, 4 łyżki kakao i 200 g cukru wymieszać w garnuszku i zagotować. Na koniec dodać 1 kostkę masła na wyłączonym gazie i wymieszać, aby tłuszcz całkowicie się rozpuścił.
Polać wierzch ciasta.
Smacznego!