Makaronowe muszle nadziewane warzywami

Makaronowe muszle nadziewane warzywami1 Makaronowe muszle nadziewane warzywami2

Makaronowe muszle nadziewane warzywami4

Makaronowe muszle nadziewane warzywami5

 

Nie macie pomysłu na obiad? Polecam zapiekankę makaronową z nadzieniem z sezonowych warzyw i odrobiny ulubionej kiełbasy w sosie pomidorowym, zapiekaną pod warstwą sera mozzarella.

Danie wygląda bardzo efektownie, kolorowo, jest proste i nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu, a co najważniejsze jest bardzo smaczne, zdrowe i aromatyczne : )

 

Składniki:

14 muszli makaronowych (conchiglioni)

1 papryka żółta

1 nieduża cukinia

1 cebula

100 g ulubionej nietłustej kiełbasy

200 g sera mozzarella

1/2 szklanki passaty pomidorowej

1 łyżka oliwy z oliwek + 3 do skropienia dania

1 łyżka ziół prowansalskich

sól, pieprz do smaku

8 pomidorków koktajlowych

 

Składniki na sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów

1/2 szklanki passaty pomidorowej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól, pieprz do smaku

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Makaron muszle ugotować all dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną kiełbasę, przyrumienić i odłożyć na talerz. Na reszcie tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cukinię i żółtą paprykę. Dodać zioła prowansalskie, passatę pomidorową, odłożoną cebulę z kiełbasą i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Przygotować sos pomidorowy: na patelnię wyłożyć pomidory z puszki, passatę pomidorową doprawić solą, pieprzem, ziołami i oliwą. Gotować przez około 12 minut, aż woda odparuje. Sos wyłożyć na naczynie żaroodporne. Każdą makaronową muszlę nafaszerować łyżką warzywno-mięsnego farszu i układać w sosie pomidorowym jedną obok drugiej. Posypać z wierzchu startym na tarce serem, skropić 3 łyżkami oliwy extra vergine i udekorować przekrojonymi pomidorami koktajlowymi.

Piec około 25 – 30 minut.

Smacznego!

 

Makaronowe muszle nadziewane warzywami3

Comments are closed.