Łosoś w cieście francuskim
Bardzo smaczny sposób na przygotowanie łososia. Obtoczony w pesto z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku, zapieczony w cieście francuskim. Palce lizać : – )
Miłego dnia!
Składniki podstawowe:
300 g ciasta francuskiego
500 g filetów łososia
Składniki na marynatę:
3 ząbki czosnku pokrojonych w cienkie plasterki
3 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz
Składniki na pesto:
180 g suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 pęczek bazylii
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu
Odciąć skórę z łososia i podzielić go na 5 równych części. Składniki na marynatę wymieszać, łososia włożyć do marynaty i odstawić na 1 godzinę w lodówce.
Składniki na pesto włożyć do malaksera i zmiksować.
Ciasto francuskie podzielić na 5 równych części. Filety z łososia obłożyć z jednej strony łyżeczką pesto, położyć na cieście posmarowaną stroną do dołu, wierzch obłożyć kolejną łyżeczką pesto. Łososia oblepić ciastem francuskim i przycisnąć boki widelcem. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
Piec w 190oC przez 20-25 minut.
Smacznego!