Lekki torcik z malinami i borówkami
Zapraszam na bardzo szybki biszkoptowy tort przekładany bitą śmietaną i owocami – borówką amerykańską i malinami. Bardzo lekki, nie za słodki, delikatny deser do popołudniowej kawy. Polecam
PS. Wracam do Was 21 sierpnia, buziaki!
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż powstanie gładka, biała masa. Następnie dodać przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Przelać ciasto.
Piec w 180oC około 25 – 30 minut (do suchego patyczka).
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder i krótko zmiksować. Podzielić na 3 równe części.
Składniki na poncz:
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Dodatkowo:
250 g borówki amerykańskiej
300 g malin
Ostygnięty biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy nasączyć ponczem. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 porcji śmietany, na to 3/4 owoców borówki, przykryć kolejnym blatem, następnie wyłożyć kolejną 1/3 porcji śmietany 3/4 owoców malin i przykryć ostatnim blatem. Wierzch udekorować reszta bitej śmietany i owoców.
Smacznego!