Lees Sourdough

Lees Sourdough2

Lees Sourdough1

Lees Sourdough4

Lees Sourdough3

Pszenno – żytni domowy chleb na zakwasie, który pachnie i smakuje nieziemsko dobrze : ) Upieczcie go we własnej kuchni, a sami zobaczycie jaki jest dobry : )

PS. Wiem, że nie powinnam, ale pachniał tak bosko, ze pokroiłam chleb jeszcze ciepły (dlatego mi delikatnie popękał – dlatego Wy nie bierzcie ze mnie przykładu ; )

Miłego dnia.

 

Źródło przepisu: Piekarniatatter

Składniki:

240 g aktywnego zakwasu żytniego razowego lub pszennego 100% hydracji

280 g wody

390 g białej pszennej maki chlebowej

90 g maki żytniej razowej

11 g soli
 
W dużej misce wymieszać zakwas z wodą, wsypać obie maki, dobrze wymieszać. Miskę przykryć szczelnie i zostawić na 20 minut do autolizy. Dodać sól zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto (ok. 10 minut). Umieścić je w naoliwionej misce i zostawić pod przykryciem na 2 1/2 godziny.
Wyrośnięte włożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypaną mąką.
Piec w 220oC około 50 – 60 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Lees Sourdough5

Comments are closed.