łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi
Jesień i ostatni tydzień wakacji : )
Witam z powrotem
Dzisiaj zapraszam na ciasto w jesiennym klimacie, chociaż słoneczko naprawdę świetnie dopisuje i zaczęła się piękna, polska jesień ; )
Wypiek jest puszysty, delikatny, z jabłkami i nutką orzechową. Jest ekspresowe do zrobienia, a smakuje jak babcine ciasto z mojego dzieciństwa, za którym już bardzo tęskniłam.
Polecam!
Autorka przepisu: Dorotus76 (ja zrobiłam z 4/5 porcji na kwadratową blaszkę 23 x 23 cm)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
250 g margaryny lub masła, roztopionego
1,2 kg jabłek
garść orzechów włoskich lub pekanów
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder, do posypania
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (masło może być ciepłe). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.?
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały). Orzechy z grubsza pokroić.
Jajka (w całości) ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera (końcówki do ubijania białek, najwyższe obroty miksera). Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec dodać margarynę i zmiksować (ta sama końcówka co wcześniej, najwyższe obroty miksera).
Blachę o wymiarach 22 x 34 cm (lub niedużo mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Surowe ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale wyrośnie). Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
Piec w temperaturze 200oC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego