Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką
Kruche ciasto z lekką, delikatną budyniową pianką z truskawkami, przykryte z wierzchu resztą kruchego ciasta. Bardzo dobre ciasto do którego zamiast truskawek możesz dodać maliny, jeżyny, jagody itp. Polecam, bo zawsze wychodzi i świetnie smakuje
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
500 g truskawek
cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto przekrojone na pół truskawki (otworkami do góry). Truskawki łopatką lekko wepchnąć w pianę.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią
Smacznego
Źródło – http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka
—————————————————————————————————————————————
Dodatkowa pyszna propozycja podania truskawek!
Składniki czekoladowego fondue:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
200 gram śmietany kremówki
świeże owoce np. truskawki
Przygotowanie
Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem kociołka do fondue wykorzystaj je! Jeśli jednak nie masz takiego specjalnego naczynia, nie przejmuj się, znajdziesz je w większości sklepów. Ja swój zakupiłam na http://www.fototrendy.pl/produkt/okazje/dzien,kobiet,60/magiczne,fondue,406/
Śmietankę podgrzej na wolnym ogniu, dodaj czekoladę i stale mieszając rozpuść ją. Do czekolady możesz dodać dla smaku odrobinę chilli lub wanilii. Gdy czekolada całkowicie się roztopi, przelej ją do naczynia do fondue i zapal podgrzewacz. Czekoladę trzymaj nad małym płomieniem. Owoce nabijaj na widelczyki do fondue lub patyczki i zanurzaj je w ciepłej czekoladzie.
—————————————————————————————————————————————