Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkową konfiturą
Kruche (nie za twarde, niezbyt zbite) ciasto, z którym bardzo dobrze się pracuje, posmarowane konfiturą truskawkową z dużą ilością rabarbaru. Idealnie do popołudniowej kawy na poprawę humoru w tak deszczowy dzień.
Źródło przepisu: Aga (z moimi zmianami)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
200 g masła
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki konfitury truskawkowej
ok. 600-700 g rabarbaru
Wymieszać oba rodzaje mąki, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Można również wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować, a potem tylko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, większą i mniejszą (3/4 i 1/4).
Większą częścią ciasta wylepić dno foremki 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować cienko konfiturą. Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać 4 łyżki cukru i wymieszać. Wyłożyć na ciasto rozkładając równomiernie. Pozostałe ciasto, skubiąc małe kawałki rozłożyć po wierzchu, posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem, aby ładnie się prezentowało.
Smacznego!