Bardzo lubię takie ciasta!

A Wy?

Kruchy spód, na to lekko kwaśny rabarbar zanurzony w słodkiej warstwie budyniu, komponują się idealnie i zupełniają smakami w każdym kawałku ciasta. Wierzch to reszta startego kruchego ciasta.

Z podanych składników zużyłam połowę i upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm.

Słodkiego dnia ;-)

Źródło przepisu: Kulinarne Spotkania

 

Składniki:

3 szkl. mąki

200 g masła

3/4 szkl. cukru (1/2 szkl.do ciasta + 1/4 szkl. do budyniu)

1 jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 budynie o smaku waniliowym

3 szkl. mleka

ok. 400 g rabarbaru

Mąkę, masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą (ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i rozłożyć równomiernie na ciasto. Ugotować budyń i jeszcze gorący wyłożyć na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut. 
 
Smacznego!