Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Bardzo lubię takie ciasta!
A Wy?
Kruchy spód, na to lekko kwaśny rabarbar zanurzony w słodkiej warstwie budyniu, komponują się idealnie i zupełniają smakami w każdym kawałku ciasta. Wierzch to reszta startego kruchego ciasta.
Z podanych składników zużyłam połowę i upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm.
Słodkiego dnia
Źródło przepisu: Kulinarne Spotkania
Składniki:
3 szkl. mąki
200 g masła
3/4 szkl. cukru (1/2 szkl.do ciasta + 1/4 szkl. do budyniu)
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie o smaku waniliowym
3 szkl. mleka
ok. 400 g rabarbaru
Mąkę, masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą (ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i rozłożyć równomiernie na ciasto. Ugotować budyń i jeszcze gorący wyłożyć na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut.
Smacznego!