Krucha szarlotka wg Agnieszki
Kiedy za oknem mróz biorę kawałek szarlotki
Każdy przepis Agnieszki biorę w ciemno, bo wiem, że zawsze każdy wypiek wyjdzie pyszny – nie było inaczej i tym razem, dziękuję ; )
Pychotowa szarlotka na kruchym cieście – idealnie słodkim, z prażonymi jabłkami z cynamonowym aromatem, posypana cukrem pudrem, niebo! Mojemu R. bardzo smakowało, a to przecież wybredne stworzenie ; )
Sami spróbujcie ; )
Głaszcząc się po brzuszku, po wielkim kawałku ciasta szepczę ‚dobranoc’, życzę samych słodkich snów
Autorka przepisu: Agnieszka z Kulinarne Spotkania (z moją małą zmianą – ja swoje jabłka uprażyłam)
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko
1/4 kostki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
3 łyżki cynamonu
Z mąki, jajka, masła, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto i podzielić na dwie części. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i uformować wysoki brzeg. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać cynamon i wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 50 minut. Po wyjęciu ciasta i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!