Konfitura z jabłek

 Do słoika – jabłka ; )

  

Możemy je wykorzystać np. do szarlotki, lub do ryżu na mleku. Myślę, że każdy znajdzie miejsce u siebie w kuchni na parę takich słoiczków : )

 

 

Składniki:

2,5 kg jabłek

1 kg cukru

sok z cytryny

cynamon wg uznania

6 mielonych goździków

  

Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Posiekane jabłka, 1/3 szklanki wody i sok z cytryny wymieszać, przełożyć do rondla. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając aż jabłka zmiękną. Z 30 dkg cukru i kilku łyżek wody przyrządzić brązowy karmel. Karmel i pozostały cukier dodać do jabłek i nadal gotować często mieszając do momentu uzyskania jednorodnej masy. Dodać cynamon i mielone goździki, dokładnie wszystko wymieszkać. Przygotowaną konfiturę przekładać do słoików, szczelnie zamknąć, na 5 minut odwrócić do góry dnem.

 Smacznego!

Comments are closed.