Knedle serowe ze śliwkami i jogurtową polewą
Pieczarka mySia poleca…
Szczerze? Nigdy nie przepadałam za ciastem knedlowym z dodatkiem ziemniaków, za to ten przepis to strzał w dziesiątkę. Pyszne delikatne serowe ciasto otaczające wielką śliwę z dodatkiem cynamonu i cukru. Po ugotowaniu podane z jogurtem i cukrem waniliowym, posypane cynamonową mgiełką.
To jeden z moich ulubionych obiadów na słodko!
Autorka przepisu: Milk_chocolate84
Składniki na 12 sztuk:
250g białego sera
ok. 3/4 do 1 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
płaska łyżka masła
12 śliwek, wypestkowanych
6 łyżeczek cukru+ łyżeczka cynamonu (plus ewentualnie do podania)
jogurt naturalny 400 g + 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę, nie powinno to trwać długo, ponieważ w miarę wyrabiania ciasto staje się coraz bardziej klejące. Jeśli podczas wyrabiania za bardzo będzie przyklejało się do rąk, można delikatnie podsypać mąką.
Wyrobione ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nim spłaszczyć w dłoni na placek, na środku położyć śliwę w środek wsypując cynamonowy cukier. Zlepić dokładnie rogi, uformować kulkę.
Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować około 4 minut od chwili wypłynięcia do góry. Odcedzić z wody. Podawać polane jogurtem lub śmietaną (u mnie jogurt naturalny wymieszany z cukrem waniliowym), posypane cukrem cynamonowym (u mnie samym cynamonem).
Smacznego :)