Kisiel wiśniowy
mySie widzą co dobre – deser
Bez konserwantów, z dużą ilością owoców, pyszny, bardzo owocowy kisiel domowej roboty, który jest o niebo lepszy od kupnego ; ) mój R. był zachwycony, ja też, bo to taki szybki sposób na chwilę zapomnienia w upalny dzień.
Musicie koniecznie spróbować ; )
Składniki na 2 niepełne kubki:
1,5 szklanki wiśni
1 szklanka wody
3 płaskie łyżeczki cukru
2 i 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wiśnie wydrylować, przeciąć na pół i włożyć do garnuszka. Dodać do owoców cukier i 3/4 szklanki wody. Gotować około 8 minut, aby wiśnie puściły sok. W tym czasie 1/3 szklanki zimnej wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać małym strumieniem do gotujących się owoców. Mieszać szybko, aby nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia i gotować dodatkowe 15 sekund.
Smacznego :)