Kisiel wiśniowy

mySie widzą co dobre – deser

 

Bez konserwantów, z dużą ilością owoców, pyszny, bardzo owocowy kisiel domowej roboty, który jest o niebo lepszy od kupnego ; ) mój R. był zachwycony, ja też, bo to taki szybki sposób na chwilę zapomnienia w upalny dzień.

Musicie koniecznie spróbować ; )

 


Składniki na 2 niepełne kubki:

1,5 szklanki wiśni 

1 szklanka wody

3 płaskie łyżeczki cukru

2 i 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wiśnie wydrylować, przeciąć na pół i włożyć do garnuszka. Dodać do owoców cukier i 3/4 szklanki wody. Gotować około 8 minut, aby wiśnie puściły sok. W tym czasie 1/3 szklanki zimnej wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać małym strumieniem do gotujących się owoców. Mieszać szybko, aby nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia i gotować dodatkowe 15 sekund.

Smacznego :)


Comments are closed.