Kasza jęczmienna z pieczarkami
Dzisiaj mieliśmy pyszny obiad. Kasza z pieczarkami firmy SyS polana sosem pieczarkowym, udekorowana świeżym szczypiorkiem. Mojemu R. dodałam pieczonego kurczaka, był zachwycony
Składniki na obiad:
kasza wg przepisu firmy Sys
sos pieczarkowy wg przepisu pieczarki mysi
Polecam ; )
Skład torebki:
kasza jęczmienna, pieczarki suszone (7%), cebula prażona (cebula, olej roślinny).
Sposób przygotowania:
1. Zawartość torebki dokładnie opłucz na sicie i osącz. Do garnka wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli oraz wlej 400 ml wody (2 objętości dania). Możesz dodać 1 łyżeczkę masła.
2. Doprowadź do wrzenia, często mieszając.
3. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 15 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!
4. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.
5. Dopraw do smaku.
Składniki na sos pieczarkowy:
200 g pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka mąki +3 łyżki wody
150 ml śmietany 12%
1 łyżeczka ziół prowansaldzkich
do smaku: sól, pieprz
W rondelku roztopić masło, dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, zrumienić. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę lub w cienkie paseczki. Dusić aż pieczarki odparują większość wody. Dodać śmietanę i rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotować aż sos zgęstnieje. Dodać zioła i doprawić do smaku.
Kaszę polać sosem pieczarkowym i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!