Karpatka wg przepisu firmy Gellwe.

Tradycyjne ptysiowe ciasto z pięknymi górkami, które wyskakują podczas pieczenia – to Karpaty :-). Przełożone budyniowym kremem o waniliowym smaku, posypane cukrem pudrem sprawia, że każdy dostaje ślinotoku i chwyta za kawałek.

Palce lizać!

 

Składniki do sporządzenia ciasta:

4 jajka

125 g masła lub margaryny (1/2 kostki),

250 ml wody (1 szklanka)

 

Składniki do sporządzenia kremu:

500 ml mleka,

100 g miękkiego masła lub margaryny

 

Przygotowanie ciasta:

Zagotować wodę z tłuszczem, wsypać mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszać do momentu gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia, ostudzić, wbić jaja i miksować na najwyższych obrotach przez 5 minut. Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Każdą z nich rozprowadzić przy pomocy łyżki cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie 25 x 40 cm. Piec na złoty kolor w temp. 200 stopni C przez 30 minut. Drugą część ciasta piec tak samo. Gdy ciasto wystygnie, rozsmarować na jednej części wcześniej przygotowany krem i przykryć drugą częścią ciasta. Gotową karpatkę można posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie kremu:

Z 500 ml mleka odlać szklankę i rozmieszać w niej zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony proszek ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki, zagotować. Całość pozostawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodać stopniowo do roztartego masła lub margaryny cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy. ??

Smacznego!

?

Zobacz również:

Share this article