Kakaowo – kawowe ciasto na jogurcie
Niezwykłe ciasto na zwykły dzień
Babka, ale niezwykła! Dzięki dodatkowi jogurtu jest wilgotna, miękka, gotowa w 1 godzinę, jej przygotowanie zabiera chwilę,bo to tylko zmiksowanie wszystkich składników w misce + dodatkowy czas pieczenia 50 minut i babka gotowa! Dzięki dodatkowi sporej ilości kakao smakuje jak ciasto czekoladowe. Przed przystąpieniem do pieczenia należy pamiętać, aby wszystki składniki miały temepraturę pokojową – masło, jogurt, jajka – to wskazówka, aby nie wyszedł nam zakalec.
Ciasto w oryginale pochodzi z książki „Everyday Cakes & Cookies” wydawnictwa The Australian Women’s Weekly, ma dodatkowo lukier kawowy, który ja pominęłam.
Życzę wszystkim miłego weekendu, pełnego słońca i odpoczynku
Autorka przepisu: Dorotus76
Składniki:
60 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
2 jajka
220 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
35 g kakao
2 łyżeczki kawy granulowanej (instant
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego, np. greckiego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyciągnąć z lodówki. Mąka, proszek i soda powinna być przesiana.
Wszystkie składniki umieścić w mikserze (w dowolnej kolejności) i zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut.
Wlać do przygotowanej formy (może być tortownica o średnicy 21 cm, ja piekłam w keksówce o wymiarach dolnych 23 x 10 cm). Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)