Jogurtowe ciasto z truskawkami
?
?
Pyszne, wilgotne, proste ciasto z dużą ilością jogurtu greckiego, pachnące latem i truskawkami. Posypane cukrem pudrem przypomina mi smak dzieciństwa.
Polecam do popołudniowej kawy
Źródło przepisu: Ola
Składniki:
500 g truskawek
250 g mąki
2 duże jajka
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła lub masła roślinnego
300 g jogurtu greckiego
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypujemy po jednej łyżce do utartych składników. Mąkę dodajemy na przemian z jogurtem i bardzo delikatnie mieszamy, najlepiej widelcem.
Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę (u mnie o wymiarach 21 cm x 26 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto, które powinno być bardzo gęste, wykładamy na blachę, wygładzamy. Na wierzch układamy w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki.
Pieczemy około 50 min w temperaturze 160oC. Studzimy na zewnątrz piekarnika.
Smacznego!