Jogurtowe ciasto z czereśniami
Czas na coś czereśniowego
Wczoraj wieczorem narwałam z Radziem w ogrodzie piękne czereśnie i wiedziałam, że zrobię z nich jakieś ciasto na niedzielne popłudnie, zwłaszcza, że umówiłam się na kawę w ogrodzie mojej Babci, a spotkanie bez ciasta to nie spotkanie ; )
Ciasto wyszło rewelacyjne! Delikatne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, z kruszonką, na jogurtowym cieście z dużą ilością owoców. Bardzo szybkie i proste do wykonania. Do ciasta pasują również inne owoce, ale z czereśniami było pycha!
Wszystkim bardzo smakowało
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 szklanki cukru
50 g masła
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
3 szklanki świeżych czereśni
Składniki na kruszonkę:
4,5 łyżki masła
4 łyżki cukru
9 łyżek mąki
Piekarnik nastawić na 180oC.
Całe jajka wbić do miski, dodać cukier, miękkie masło i ubić na pusztą masę. Następnie dodać olej, jogurt i wymieszać delikatnie mikserem, dalej wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i zmiksować na gładkie ciasto.
Przygotować formę o wymiarach 20 x 35 cm, wymarować masłem i obsypać delikatnie mąką. Do gotowej formy wlać gotowe ciasto i wyrównać wierzch.
Czereśnie umyć, wydrylować, odcisnąć z nadmiaru soku, delikatnie obtoczyć w mące i wyłożyć na wierzch ciasta, delikatnie docisnąć ręką w formę.
Przygotować kruszonkę – do miski włożyć wszystkie składniki, palcami je połączyć i uformować grudki. Gotową kruszonką posypać czereśnie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 – 45 minut (do suchego patyczka).
Smacznego ; )