Jogurtowe ciasto z czereśniami

Czas na coś czereśniowego

 

Wczoraj wieczorem narwałam z Radziem w ogrodzie piękne czereśnie i wiedziałam, że zrobię z nich jakieś ciasto na niedzielne popłudnie, zwłaszcza, że umówiłam się na kawę w ogrodzie mojej Babci, a spotkanie bez ciasta to nie spotkanie ; )

Ciasto wyszło rewelacyjne! Delikatne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, z kruszonką, na jogurtowym cieście z dużą ilością owoców. Bardzo szybkie i proste do wykonania. Do ciasta pasują również inne owoce, ale z czereśniami było pycha!

Wszystkim bardzo smakowało :)

 

 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

3/4 szklanki cukru

50 g masła 

1/2 szklanki oleju

1 szklanka jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

3 szklanki świeżych czereśni

Składniki na kruszonkę:

4,5 łyżki masła

4 łyżki cukru

9 łyżek mąki

Piekarnik nastawić na 180oC.

Całe jajka wbić do miski, dodać cukier, miękkie masło i ubić na pusztą masę. Następnie dodać olej, jogurt i wymieszać delikatnie mikserem, dalej wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i zmiksować na gładkie ciasto.

Przygotować formę o wymiarach 20 x 35 cm, wymarować masłem i obsypać delikatnie mąką. Do gotowej formy wlać gotowe ciasto i wyrównać wierzch.

Czereśnie umyć, wydrylować, odcisnąć z nadmiaru soku, delikatnie obtoczyć w mące i wyłożyć na wierzch ciasta, delikatnie docisnąć ręką w formę.

Przygotować kruszonkę – do miski włożyć wszystkie składniki, palcami je połączyć  i uformować grudki. Gotową kruszonką posypać czereśnie.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 – 45 minut (do suchego patyczka).

Smacznego ; )

 

Comments are closed.