Jogurtowa babka czekoladowa z polewą czekoladową



 

Pyszna babka intensywnie czekoladowa, dzięki dużej ilości kakao, na gęstym jogurcie greckim, który nadaje wspaniałej wilgotności, z polewą czekoladą, u mnie każdy kawałek podawany z dżemem truskawkowym.

Pycha – szybka, prosta i łatwa, idealna do popołudniowej herbaty lub kawy.


Źródło przepisu: Moje Wypieki

 

Składniki:

125 g masła, w temperaturze pokojowej

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

2 jajka

1 szklanka kremowego jogurtu greckiego

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.

Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.

Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).

Piec w temperaturze 150°C przez 45 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.

 

Polewa czekoladowa:

100 ml mleka

100 g czekolady (70% kakao)

15 g cukru

15 g masła

Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.

Smacznego :)

Comments are closed.