Jeżyny z chrupiącą kołderką

Jeżyny pod chrupiącą kołderką Weroniki wg przepisu Nigelli Lawson

 

 

Zakochałam się w tym daniu.. Pierwszy raz zjadłam go u panny W. i chyba tam zawsze będzie smakował najlepiej. Polecam z całego serca – to proste, szybkie, pyszne i zdrowe łakocie na podwieczorek : ) Mniam!

 

Składniki:
125g plus 1 łyżka masła
60g płatków owsianych
70 mąki
75g brązowego cukru
40g płatków migdałowych
30g pestek słonecznika lub sezamu
1 łyżeczka cynamonu
500g jeżyn
50g cukru waniliowego lub zwykłego cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

 

Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 200 oC. Rozpuść masło i odstaw na chwilkę.

Połącz ze sobą płatki owsiane, mąkę, brązowy cukier, migdały, słonecznik i cynamon w jednej misce.

Wysyp jeżyny do foremki wysmarowanej masłem, posyp je cukrem waniliowym i skrobią kukurydzianą. Na wierzch rozłóż wcześniej przygotowaną mieszankę mąki, ziaren i płatków.

Rozpuszczonym masłem polej chrupiący wierzch naszej zapiekanki.

Całość piecz 25 minut, gotowe jeżyny podawaj z lodami, bitą śmietaną lub jogurtem

 

Smacznego : )