Jak zrobić domową masę makową?

 

Zastanawiacie się czy zrobić makowca i makiełki z kupnej masy makowej czy spędzić chwilę dłużej w kuchni na przygotowaniu własnej?

Zdecydowanie polecam zrobić ją samemu w zaciszu domowej kuchni. Jej smak jest o niebo lepszy od kupnej. Bez konserwantów i sztucznego miodu. Z ulubionymi dodatkami – pycha!

 

Składniki:

600 g niebieskiego maku

300 ml mleka

250 ml wody

1 szklanka płynnego miodu (najlepiej podgrzać przed dodawaniem do maku)

ulubione dodatki: skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone owoce, np. morele, śliwki, rodzynki, gruszki

 

Mak przepłukać w zimnej wodzie. W dużym garnku zagotować wodę z mlekiem, dodać mak i gotować około 1 godziny na małym gazie, co jakiś czas mieszając. 

Mak odcedzić na sitku (zostawić około 15 minut). 

Następnie zmielić mak w maszynce do mielenia mięsa 2 lub 3 -krotnie (to zależy od maku).

Dosłodzić miodem wg uznania i dodać ulubione dodatki: u mnie skórka pomarańczowa, orzechy, suszone morele i rodzynki.

Masę można przechowywać parę dni w lodówce, można ją również zamrozić. 

Smacznego!


Comments are closed.