Jak zrobić domową masę makową?
Zastanawiacie się czy zrobić makowca i makiełki z kupnej masy makowej czy spędzić chwilę dłużej w kuchni na przygotowaniu własnej?
Zdecydowanie polecam zrobić ją samemu w zaciszu domowej kuchni. Jej smak jest o niebo lepszy od kupnej. Bez konserwantów i sztucznego miodu. Z ulubionymi dodatkami – pycha!
Składniki:
600 g niebieskiego maku
300 ml mleka
250 ml wody
1 szklanka płynnego miodu (najlepiej podgrzać przed dodawaniem do maku)
ulubione dodatki: skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone owoce, np. morele, śliwki, rodzynki, gruszki
Mak przepłukać w zimnej wodzie. W dużym garnku zagotować wodę z mlekiem, dodać mak i gotować około 1 godziny na małym gazie, co jakiś czas mieszając.
Mak odcedzić na sitku (zostawić około 15 minut).
Następnie zmielić mak w maszynce do mielenia mięsa 2 lub 3 -krotnie (to zależy od maku).
Dosłodzić miodem wg uznania i dodać ulubione dodatki: u mnie skórka pomarańczowa, orzechy, suszone morele i rodzynki.
Masę można przechowywać parę dni w lodówce, można ją również zamrozić.
Smacznego!