Jabłecznik z serkiem waniliowym
Bardzo dobry jabłecznik. Ciasto z dodatkiem serka waniliowego, bez dodatku jajek, bardzo delikatne i smaczne, z którym bardzo dobrze się pracuje podczas wyrabiania. Jabłka kroi się na pół, wykrawa nasienie i zapieka, dzięki temu owoc jest mięciutki, obsypany obficie cynamonem i pięknie pachnie. Dodatkowym plusem jest fakt, że jabłecznik robi się w 10 minut + czas pieczenia i kroi się go bardzo prosto. Polecam ciacho pokroić na 12 równych kosteczek
Źródło przepisu: Bake&Tast
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru (dałam 1/2)
200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio (dałam 175 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jabłek (kortland)
cynamon (u mnie firmy Lidl)
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić – ciasto bardzo łatwo się zagniata, nie lepi się ani do rąk, ani do miski.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).