Jabłecznik z orzechami

W jesiennym klimacie zapraszam na..


…boski jabłecznik rodem z krainy rozkoszy. Pyszny spód z kruchego ciasta, na to chrupiąca warstwa orzechów zatopiona w miodowym karmelu, a na to porządna warstwa jabłek, przykryta cienką wartwą ciasta – jest rewelacyjny i jeśli macie pod ręką orzechy i jabłka naprawdę polecam, bo jest tego wart ; -)

 

Pozdrawiam i życzę miłego dnia ; )


Autorka przepisu: Kasiaaaa24

 

 

Składniki na ciasto:

500 g mąki

300 g masła

150 g cukru

1 jajko

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na warstwę orzechową:

250 g orzechów włoskich

75 g masła

75 g cukru

3 łyżki miodu

 

Dodatkowo:

1,2 kg jabłek (waga przed obraniem)

 

Mąkę łączymy z proszkiem i cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania bardzo drobnej kruszonki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk można odrobinę podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną wkładamy na ok godzinę do lodówki, a drugą na taki sam czas do zamrażarki.

Tortownicę o średnicy 28 cm podsypujemy mąką i wykładamy rozwałkowanym ciastem, które było w lodówce. Na ciasto wykładamy masę orzechową. Orzechy drobno siekamy. Do rondelka dajemy masło, cukier i miód i kiedy się rozpuszczą dodajemy orzechy i ciągle mieszając przesmażamy razem na małym ogniu ok 5 minut. Masę orzechową rozprowadzamy równomiernie na cieście i podpiekamy w 180 stopniach ok 20 minut.

W tym czasie obieramy i ucieramy jabłka na najgrubszych oczkach tarki. Odciskamy na sicie nadmiar soku, a jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na jabłka ścieramy też na najgrubszych oczkach tarki ciasto, które było w zamrażarce. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 – 30 minut.



Smacznego :)

 

Comments are closed.