Jabłecznik z migdałową kruszonką
Jabłecznik na kruchym spodzie z grubą warstwą jabłek i migdałową chrupiącą kruszonką. Palce lizać!
Składniki na ciasto:
200 g masła
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Składniki na kruszonkę:
70 g masła
70 g cukru
100 g mielonych migdałów
70 g mąki
Dodatkowo:
1 1/2 kg jabłek
3-4 łyżki bułki tartej
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aby powstała lśniąca, gładka masa. Wyłożyć ciastem blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia. Spód podpiec przez około 10 – 15 minut w temperaturze 180ºC.
W trakcie pieczenia obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zrobić kruszonkę: masło rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę i migdały i wymieszać, aby powstały okruchy ciasta. Odstawić.
Formę z ciastem wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą, aby pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka i posypać kruszonką.
Piec w 180oC około 40 minut (do złotego koloru kruszonki).
Smacznego : )