Jabłecznik z malinami
Wariacja smakowa jabłkowo – malinowa
Zakochacie się tak jak pieczarkamySia ; )
Pyszne, delikatne, kruche ciasto wypełnione po brzegi nadzieniem z prażonych jabłek i lekko kwaskowatych malin, pięknie pachnące goździkowo – cynamonowym aromatem.
Każdy prosił o dokładkę, dlatego zniknęło w oka mgnieniu ; )
Polecam!
Składniki na ciasto :
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła, posiekanego
1/3 szklanki cukru pudru
2 duże jajka lub 3 małe
Dodatkowo:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goĽdzików
1 szklanka malin
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w misce na gładkie ciasto. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części, 2/3 wyłożyć spód i boki formy. I włożyć do lodówki na 30 minut. 1/3 pozostałego ciasta włożyć do zamrażarki.
W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki i włożyć je do garnka. Wlać 1 łyżkę wody, cukier waniliowy i prażyć aż jabłka całkowicie się rozpadną (około 15-20 minut). Delikatnie przestudzić i dodać maliny.
Włączyć piekarnik na 180oC.
Z lodówki wyjąć tortownicę i włożyć ją do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W czasie pieczenia wyjąć resztę ciasta z zamrażarki i rozwałkować je na okrąg o średnicy 22 cm. Po 10 minutach wyjąć z piekarnika formę i wypełnić musem owocowym, a na wierzchu położyć rozwałkowane ciasto?.
Piec 50 minut i studzić w formie i udekorować cukrem pudrem.
Smacznego ; )