Jabłecznik z budyniem
Pyszny o każdej porze dnia ; )
Ciasto od lat pieczone w naszym domu, domu Babci, domu ciotek, bo jest naprawdę przepyszne i proste. To niby zwykły jabłecznik ale dodatek budyniu nadaje mu unikatowego charakteru.
Dokładnie to połączenie kruchego ciasta, przełożonego grubą wartę jabłek i budyniu (najlepiej waniliowego), które tworzą wspaniałe i wyjątkowe trio. Każdy kawałek tego jabłecznika to delikatna rozkosz dla naszego podniebienia, nie wierzycie?
Sami wypróbujcie ; )
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny lub masła (250 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 całe jajka
2 żółtka
Składniki na masę budyniową:
1 litr + 1/2 szklanki mleka
3 budynie waniliowe z prawdziwą wanilią (każdy na 1/2 litra budyniu)
Dodatkowo:
1,2 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
Piekarnik nastawić na 180oC.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć spód blaszki (25 x 35 cm lub nieco większą) wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku ok 15 minut, a drugą włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki za pomocą tarki lub malaksera. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na ciasto.
Ugotować budyń i wylać jeszcze gorący na warstwę jabłek.
Na wierzch zetrzeć na tartce na dużych oczkach resztę ciasta z zamrażalnika.
Piec kolejne 45 minut w 180oC ( do złotego koloru ciasta na wierzchu).
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i najlepiej kroić całkowicie wystudzone ; )
Smacznego!