Jabłecznik półfrancuski

Kawałek nieba

 

Jabłeczniki zawsze smakują dobrze, te kruche, półkruche biszkoptowe, z dużą ilością cynamonu, z budyniem, z pianką, z bitą ze śmietaną, podane z gałką lodów na ciepło lub na zimno do gorącej herbaty.

Jeśli chcecie poczuć się jak w niebie zapraszam na znakomity jabłkowy przysmak na cieście bardzo śmietanowym dzięki dodatku śmietany i bardzo kruchym oraz delikatnych dzięki łyżce octu i smalcu.

To jeden z najlepszych jabłeczników jakie w życiu jadłam – sami spróbujcie ; )

 

 

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

200 g masła

1 łyżka smalcu

2 żółtka

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

8 g cukru waniliowego

pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)

Składniki na masę jabłkową:

1,5 kg jabłek

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki bułki tartej

cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu


Mąkę, proszek wymieszać. Dodać masło, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić (ciasto może być klejące, ale po wyrobieniu tylko z zewnątrz oprószyć mąką, nie dosypywać mąki do ciasta). Podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić przez 2 godziny, drugą zamrozić.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać  cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 32 x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, palcami rozprowadzić, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

Podpieczone ciasto równomiernie obsypać 4 łyżkami bułki tartej (wchłonie wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.

 

Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Comments are closed.