Jabłecznik półfrancuski
Kawałek nieba
Jabłeczniki zawsze smakują dobrze, te kruche, półkruche biszkoptowe, z dużą ilością cynamonu, z budyniem, z pianką, z bitą ze śmietaną, podane z gałką lodów na ciepło lub na zimno do gorącej herbaty.
Jeśli chcecie poczuć się jak w niebie zapraszam na znakomity jabłkowy przysmak na cieście bardzo śmietanowym dzięki dodatku śmietany i bardzo kruchym oraz delikatnych dzięki łyżce octu i smalcu.
To jeden z najlepszych jabłeczników jakie w życiu jadłam – sami spróbujcie ; )
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g masła
1 łyżka smalcu
2 żółtka
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 g cukru waniliowego
pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki bułki tartej
cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Mąkę, proszek wymieszać. Dodać masło, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić (ciasto może być klejące, ale po wyrobieniu tylko z zewnątrz oprószyć mąką, nie dosypywać mąki do ciasta). Podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić przez 2 godziny, drugą zamrozić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 32 x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, palcami rozprowadzić, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.
Podpieczone ciasto równomiernie obsypać 4 łyżkami bułki tartej (wchłonie wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
Smacznego
Źródło przepisu: Moje Wypieki