Jabłecznik kruchy wg siostry Leonilli
Sezon na jabłka!
Zaraz po sernikach moim ulubionym ciastem jest jabłecznik. Dzisiaj przepis na kolejną szarlotkę i na pewno nie ostatnią w tym roku.
Zalety tego jabłecznik:
Bardzo kruche ciasto, bardzo dużo owocowego – jabłkowego nadzienia, które bardzo nam smakuje.
Wada?
Znika za szybko, ale naprawdę polecam, bo smakuje każdemu ;)
Źródło przepisu: z książki „Ciasta Siostry Leonilii” Warszawa 1997
Składniki:
500 g mąki
250 g masła
2 całe jajka
1 żółtko
200 g cukru
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki prosze do pieczenia
1 łyżka tartej bułki
1 – 1,5 kg kwaśnych jabłek
Zagnieść ciasto: masło przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, potem dodać jajka, żółtko, cukier i śmietanę. Pozostawić ciasto na chwilkę, ale nie koniecznie. Potem podzielić ciasto na dwie części, jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę, posypać bułką tartą, nałożyć masę jabłeczną (starte jabłka na dużych oczkach), przykryć drugą połową ciasta, ponakuwać je widelcem i upiec w 180oC przez około 30 minut. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!