Jabłecznik Irytka
35 dag mąki
30 dag cukru
5 jaj
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
1 kg tartych jabłek
cynamon do smaku
Masło, żółtka, cukier utrzeć, dodać śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Ciemną część ciasta wylać na blachę, zetrzeć na nią jabłka, posypać cynamonem, przykryć jasną częścią ciasta.
Piec około 50 minut w temperaturze 180oC.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem) lub polać lukrem.
Przepis na lukier także Irytka:
10dag cukru pudru
łyżka wody
2 łyżki alkoholu
łyżka masła
Wszystkie składniki zagotować i polać wierzch ciasta.