Halloween
Z okazji święta Halloween zapraszam Was na bardzo kruche ciasteczka w kształcie dyni, kapelusza czarownicy i białego duszka. Ciasto należy wcześniej schłodzić i radzę wyjmować je porcjami z lodówki, aby nie trzeba było ich podsypywać dużą porcją mąki.
Do lukru użyłam białka kurzego, dzięki temu lukier jest bardziej lśniący, jest bielszy, szybciej schnie i jest bardziej trwały.
Happy Halloween!
Źródło przepisu: Moje Wypieki
Składniki na ciasto kruche (pâte sablée):
250 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru, przesianego
szczypta soli
2 żółtka
Na stolnicy zrobić stożek z mąki, z zagłębieniem w środku. W zagłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić żółtka i szybko wyrobić. Ciasto można wyrobić również w malakserze (food processorze).
Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 – 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty ciastek. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 – 12 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce i udekorować lukrem.
Składniki na lukier:
1 białko kurze
1 szklanka cukru pudru
(barwniki spożywcze lub kakao i kurkuma)
Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i miksować jeszcze przez 1 minutę. Lukier ma być sztywny i lśniacy.
Mój lukier podzieliłam na 3 części.
Do 1 części by uzyskać kolor brązowy dodać 1 łyżeczkę kakao, aby uzyskać kolor pomarańczowy dodałam 1 łyżkę kurkumy do 2 części, ostatnią część zostawiłam i udekorowałam nim białe duszki.
Smacznego