Grochówka

 

Przepyszna, aromatyczna, sycąca i bardzo rozgrzewająca – grochówka! Jedna z naszych ulubionych zup.

Dzisiaj mamy ją na obiad : )

Polecam!


Źródło przepisu: Anna Ciesielska, Filozofia zdrowia (z moimi zmianami)


Składniki:

2-3 litry zimnej wody

kawałek kurczaka (u mnie 200 g skrzydełek kurczaka)

1 pętla ulubionej kiełbasy

szczypta bazylii

szczypta tymianku

1/3 łyżeczki kurkumy

1/2 kg łuskanego grochu

2 drobno pokrojone marchewki

pokrojona pietruszka

2-3 pokrojone ziemniaki

2 pokrojone cebule

2 rozgniecione ząbki czosnku

kawałek rozdrobnionego selera lub garść drobno pokrojonej kapusty

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta pieprzu cayenne

łyżeczka wegety

sól i pieprz do smaku

garść siekanej zieleniny lub łyżka soku z cytryny lub 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków

szczypta majeranku

łyżeczka masła

 

W dużym garnku podsmażyć pokrojoną cebulę z pokrojoną kiełbaską. Dodać zimną wodę, kurczaka, szczyptę bazylii, zagotować. Następnie dodać: tymianek, kurkumę i groch. Gotować około 1 godziny, a potem dodać: pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaki, rozgniecione ząbki czosnku, kawałek rozdrobnionego selera lub garść drobno pokrojonej kapusty, imbir, pieprz cayenne, wegetę, sól do smaku, gotować do miękkości, a potem dodać: siekaną zieleninę lub łyżkę soku z cytryny lub 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków, majeranek, wrzącą wodę do uzupełnienia ilości zupy, masło, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego!


Comments are closed.