Grochówka
Przepyszna, aromatyczna, sycąca i bardzo rozgrzewająca – grochówka! Jedna z naszych ulubionych zup.
Dzisiaj mamy ją na obiad : )
Polecam!
Źródło przepisu: Anna Ciesielska, Filozofia zdrowia (z moimi zmianami)
Składniki:
2-3 litry zimnej wody
kawałek kurczaka (u mnie 200 g skrzydełek kurczaka)
1 pętla ulubionej kiełbasy
szczypta bazylii
szczypta tymianku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 kg łuskanego grochu
2 drobno pokrojone marchewki
pokrojona pietruszka
2-3 pokrojone ziemniaki
2 pokrojone cebule
2 rozgniecione ząbki czosnku
kawałek rozdrobnionego selera lub garść drobno pokrojonej kapusty
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta pieprzu cayenne
łyżeczka wegety
sól i pieprz do smaku
garść siekanej zieleniny lub łyżka soku z cytryny lub 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków
szczypta majeranku
łyżeczka masła
W dużym garnku podsmażyć pokrojoną cebulę z pokrojoną kiełbaską. Dodać zimną wodę, kurczaka, szczyptę bazylii, zagotować. Następnie dodać: tymianek, kurkumę i groch. Gotować około 1 godziny, a potem dodać: pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaki, rozgniecione ząbki czosnku, kawałek rozdrobnionego selera lub garść drobno pokrojonej kapusty, imbir, pieprz cayenne, wegetę, sól do smaku, gotować do miękkości, a potem dodać: siekaną zieleninę lub łyżkę soku z cytryny lub 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków, majeranek, wrzącą wodę do uzupełnienia ilości zupy, masło, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!