Grissini
Słyszeliście o grissini?
To rodzaj włoskiego pieczywa, wyrabianego wg przepisu podobnego do tego na pizzę znane podobno już od XIV w.
A próbowaliście grissini? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić. To lekkie chrupiące, cienkie paluszki wyrabiane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ulubionych przypraw lub ziaren. U mnie z sezamem, makiem, ziołami prowansalskimi i słodką papryka.
Idealne jako przegryzka do wędlin, serów a nawet zup zamiast grzanek. Może je po prostu maczać w oliwie z oliwek i też dobrze smakują!
Miłego dnia!
Źródło przepisu: Kwestia Smaku
Składniki, 16 sztuk:
20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży instant)
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
240 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
1 żółtko do posmarowania + 1 łyżka wody
Dodatkowo:
po 1 łyżeczce: ziół prowansalskich, sezamu, maku, słodkiej papryki)
oraz do posypania po wierzchu: po szczypcie powyższych
Drożdże wkruszyć do głębokiej miski, dodać ciepłą wodę i wymieszać, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na około 10 minut, do czasu aż rozczyn się spieni. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlewać rozczyn z drożdży cały czas mieszając łyżką. Na koniec dodać oliwę i zagnieść ciasto. Wyrabiać je przez około 10 minut aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do czasu aż ciasto zwiększy objętość minimum dwukrotnie.
Ciasto wyjąć na blat i powygniatać przez 1-2 minuty, podzielić na 4 części. Do każdej części dodać po 1 dodatku: sezam, zioła prowansalskie, słodką paprykę i mak. Każdą część chwilę powygniatać aby dodatki równomiernie się rozprowadziły w cieście.
Każdą część podzielić jeszcze na 4 mniejsze części i każdą zrolować na blacie na cienki wałeczek o długości krótszego boku blachy z wyposażenia piekarnika. Blachę posmarować oliwą i układać na niej wałeczki z ciasta. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Można też wałeczki zrobić dłuższe i cieńsze na długość dłuższego boku blachy.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Paluszki delikatnie posmarować żółtkiem roztrzepanym lub zmiksowanym z wodą. Każdy paluszek posypać dodatkowo dodatkami. Wstawić do piekarnika i piec przez około 10 – 15 minut (w zależności od grubości paluszków) do czasu aż będą ładnie zrumienione i wysuszone.
Smacznego