Granola czekoladowo – morelowa
Mój dzień zaczynam od muesli, najlepiej jeszcze w piżamie i szlafroku
Każdy dzień, który zacznę miską mojej ulubionej granoli z mlekiem musi być udany!
Domowa granola to najcenniejszy skarb, który możemy podarować sobie i najbliższym osobom na śniadanie.
Dlaczego?
Granola to spora dawka niezbędnego błonnika zawartego w płatkach owsianych, który stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu, naturalnych cukrów w postaci suszonych owoców i miodu, bo suszone morele to niezwykle bogate źródło magnezu. Magnez to natomiast pierwiastek odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę układu nerwowego. Dzięki niemu stresy dnia codziennego przechodzimy łatwiej, to także źródło cennego beta-karotenu. Jest to związek odpowiedzialny za zmiatanie wolnych rodników w naszym organizmie. Dodałam również suszoną żurawinę, która zawiera dużo witaminy A i C, witamin z grupy B. Natomiast orzechy włoskie korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i samopoczucie, kiedy jesteśmy zmęczeni. Są tutaj też ziarna słonecznika, które są skarbnicą żelaza, magnezu. Same plusy, prawa?
Do takiej granoli można dodać wszystko co się lubimy. U mnie dzisiaj gotową granolę wymieszałam z płatkami kukurydzianymi, które są źródłem potasu, selenu i witamy A, a wszystko polałam chudym mlekiem, z którym najczęściej podaje się muesli, a to źródło wapnia i protein niezbędnych dla naszej masy mięśniowej, aby być aktywnym fizycznie przez cały dzień!
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
4 czubate łyżki miodu
100 g łuskanego słonecznika
około 16 suszonych moreli
2 łyżki kakao
1/3 szklanki soku jabłkowego (najlepiej świeżego)
1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Piekarnik nastawić na 170oC z termoobiegiem.
W rondelku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać sok jabłkowy, kakao i wszystko lekko zagotować. Następnie dodać płatki owsiane i słonecznik, dokładnie wymieszać składniki i przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut, w czasie pieczenia co 10 minut mieszać wszystkie składniki, aby się nie przypaliły.
Morele pokroić na drobniejsze kawałki, wymieszać z orzechami, żurawiną i połączyć z naszą granolą.
Serwować z mlekiem lub ulubionym jogurtem z owocami ; )
Smacznego i życzę miłego dnia!