Granola czekoladowa z kawałkami czekolady
Dzień dobry!
Mój sposób na udany dzień?
Moja ulubioną granola z kawałkami czekolady. Dosłodzona naturalnym miodem i brązowym cukrem. Najlepiej smakuje z miseczką ciepłego lub letniego mleka. Po takim śniadaniu czuję się wspaniale i mam dużo energii na cały poranek!
Miłego dnia!
Podoba Wam się mój nowy dzbanek z mlekiem?
Na zdjęciach: dzbanek z różą, który znajdziecie na stronie www.http://www.garneczki.pl
Dzbanek idealnie nadaje się do różnych napoi: mleka, kompotu, zimnej herbaty. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Ma idealny kształt i śliczne, bardzo delikatne zdobienie z kwiatów.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1/2 szklanki wiórek kokosowych
5 łyżek ciemnego kakao
80 g roztopionego masła
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki brązowego cukru
50 g drobno pokrojonej mlecznej czekolady
50 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. W dużej misce zmieszać płatki owsiane, kukurydziane i wiórki kokosowe. W drugiej misce zmieszać kakao, masło, miód i brązowy cukier. Wymieszać obie zawartości miseczek i dokładnie wszystko wymieszać, żeby płatki były równo pokryte masą kakaową.
Rozłożyć płatki równo na tacy do pieczenia wyłożonej papierem i piec przez 15 minut. Po tym czasie wymieszać płatki i piec kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie wyjąć tacę z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu dodać czekoladę. Wszystko przemieszać i przesypać granolę do słoika lub szczelnie zamkniętego pojemnika.
Smacznego!