French Dimpled Rolls

Niezapominajki

Dzisiaj na popołudnie upiekłam znane we Francji i Belgii – bułeczki z przedziałkiem. Mają chrupiącą skórkę, są mięciutkie w środku i pasują do wszystkiego – na słodko lub wytrawnie – jak lubicie ; )

Znalazłam w ogródku kilka pięknych niezapominajek, które przypominają mi dzieciństwo – bardzo często dla mojej mamy robiłam bukiety z zapominajek, bo mówiła, że jak byłam mała miałam oczy koloru tych kwiatów ; ) 

Autorka przepisu: Evenka

 


Składniki na 10 bułeczek:

400 g mąki chlebowej

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka drobnego cukru

15 g świeżych drożdży (dałam 7 g suszonych)

120 ml ciepłego mleka (odrobinę mniej niż 1/2 szkl.)

175 ml ciepłej wody (odrobinę mniej niż 3/4 szkl.)

Mąkę przesiać z solą do dużej miski , dodać cukier , po środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić w mleku , wlać do dołka , lekko posypać po wierzchu mąką i zostawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut (do momentu , kiedy drożdże zaczną „bąbelkować”). Następnie wlać wodę i wymieszać , formując wilgotne , miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć folią (także posmarowaną olejem) i zostawić w temp. pokojowej na ok. 1 i 1/2 godziny (aż podwoi swoją objętość).

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę , lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut żeby „odpoczęło”. Podzielić na 10 części , z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę , a następnie lekko rolować , żeby nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie posypać mąką , układać na posmarowanej tłuszczem blasze w dużych odstępach. Przykryć naoliwioną folią i odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na ok. 30 minut (bułeczki powinny prawie podwoić swoją objętość). Naoliwionym kantem dłoni zrobić po środku każdej bułeczki głęboki „przedziałek”. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st.C., na dole umieścić pojemnik na wodę. Do pojemnika wlać 1 szkl. wody i od razu wstawić wyrośnięte bułeczki.

Piec ok. 15 minut na złoty kolor.

 

Smacznego! ; )

 


Comments are closed.