Flapjack i koktajl gruszkowy

Flapjack – czyli krajanka z makiem, kokosem i suszonymi wiśniami i gruszki na orzeźwienie

 

 

Uwielbiam takie zdrowe słodkości, którymi można zajadać się na śniadania jak i podwieczorek. To taki szybki sposób na wykorzystanie płatków owsianych i połączeniu ich z ulubionymi dodatkami (u mnie dzisiaj z suszonymi wiśniami, makiem i kokosem).

Nic tylko cieszyć się latem jedząc flapjacka na tarasie i popijać go orzeźwiającym i pysznym koktajlem gruszkowym.

Dla mnie? PYCHA!

Miłej soboty ;)

 

 

Autorka przepisu:Liska ( z moją małą zmianą)

Składniki:

100 g masła

130 g golden syrup (najlepiej), złocistego syropu kukurydzianego lub miodu (dałam 180 g)

150 g brązowego cukru trzcinowego (pominęłam)

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżka maku

100 g wiórków kokosowych

200 g płatków owsianych (najlepiej drobnych, błyskawicznych)

80 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g suszonych wiśni lub suszonej żurawiny (jeśli owoce są bardzo suche i twarde, należy je zalać wrzątkiem na 15-20 minut, a następnie odcedzić na sitku)

W płaskim rondlu rozpuścić masło, cukier i syrop. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
W misce wymieszać suche składniki i dodać je do masła, energicznie mieszając. Na końcu dodać wiśnie.
Prostokątną formę o wymiarach 20×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić blachę i piec 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut, następnie pokroić w kwadraty.
Ciepła krajanka jest miękka, kiedy ostygnie, lekko stwardnieje, ale środek powinien pozostać delikatnie ciągnący.


Składniki na koktajl:

2 dojrzałe gruszki

1/2 szklanki maślanki

szczypta sproszkowanego imbiru


Owoce umyć, obrać ze skórki i włożyć do blendera, wlać maślankę i dodać szczyptę imbiru. Wszystko dokładnie zmiksować. Można dosłodzic do smaku, jeśli ktoś lubi ; )

Przelać do szklanki i się delektować każdym jej smakiem.


Smacznego!

 


Comments are closed.