Ekstremalnie czekoladowe ciasto



 

 

Moje pierwszy wrażenie po spróbowaniu ciasta? „Wow! To ciasto jest obłędne pyszne”. Przynajmniej mi bardzo przypadło do gustu i również Wam polecam je wypróbować w Waszych domach!

Proste do wykonania. Najpierw pieczemy spód (upiekłam je dzień wcześniej) z jajek, masła, kakao i czekolady, bez grama mąki. Ciasto wychodzi wilgotne, delikatne i puszyste. Podczas pieczenia bardzo rośnie, aby opaść po wyjęciu z piekarnika i zostawić wolne miejsce na czekoladowy mus, który przygotowujemy z podobnych składników do ciasta, ale już nie pieczemy, ale utrwalamy żelatyną i schładzamy w lodówce. Mus wychodzi piankowy, aksamitny i bardzo puszysty.

Ja się zakochałam!


Inspiracja z książki: Crave, A Passion for ChocolateMaureen McKeon (z moimi zmianami)


Składniki na ciasto:

150 g masła

150 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki

5 dużych jajek, żółtka i białka osobno

1 łyżka kakao

110 g drobnego cukru do wypieków

 

Składniki na mus czekoladowy:

100 g masła

100 g mleczej czekolady

połamanej na kawałki

3 duże jajka, żółtka i białka osobno

2 łyżeczki kakao

80 g cukru 

1 łyżka wódki

2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody


W grubym garnku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę, i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić, dodać żółtka i kakao, zmiksować. 

Mikserem ubić białka na sztywną pianę i małymi porcjami dodawać cukier, miksować około 10 minut, aż białka będą gęste, sztywne i błyszczące.

Białka dodać do masy czekoladowej, w trzech turach, delikatnie mieszać aby nie opadły. 

Formę o średnicy 20 cm (może użyć formy 20-23 cm) wysmarować masłem (boki i spód) i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać delikatnie masę na ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut. UWAGA! Ciasto rośnie bardzo wysokie! Wyjąć z piekarnika i nie wyjmować z formy. Ciasto po wyjęciu opadnie tworząc miejsce na czekoladowy mus.

Ciasto można upiec wieczór wcześniej.


W grubym garnku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę, i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić, dodać żółtka i kakao, zmiksować. 

Mikserem ubić białka na sztywną pianę i małymi porcjami dodawać cukier, miksować około 10 minut, aż białka będą gęste, sztywne i błyszczące.

Białka dodać do masy czekoladowej, w trzech turach delikatnie połączyć z resztą składników. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wódkę, delikatnie zmiksować, aby białka nie opadły.

Masę wylać na środek upieczonego, zapadniętego spodu. Przykryć, schłodzić przez 3-4 godziny, choć najlepiej przez noc. 

Udekorować czekoladą.

Smacznego!



 

Comments are closed.