Ekstremalnie czekoladowe ciasto
Moje pierwszy wrażenie po spróbowaniu ciasta? „Wow! To ciasto jest obłędne pyszne”. Przynajmniej mi bardzo przypadło do gustu i również Wam polecam je wypróbować w Waszych domach!
Proste do wykonania. Najpierw pieczemy spód (upiekłam je dzień wcześniej) z jajek, masła, kakao i czekolady, bez grama mąki. Ciasto wychodzi wilgotne, delikatne i puszyste. Podczas pieczenia bardzo rośnie, aby opaść po wyjęciu z piekarnika i zostawić wolne miejsce na czekoladowy mus, który przygotowujemy z podobnych składników do ciasta, ale już nie pieczemy, ale utrwalamy żelatyną i schładzamy w lodówce. Mus wychodzi piankowy, aksamitny i bardzo puszysty.
Ja się zakochałam!
Inspiracja z książki: „Crave, A Passion for Chocolate” Maureen McKeon (z moimi zmianami)
Składniki na ciasto:
150 g masła
150 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
5 dużych jajek, żółtka i białka osobno
1 łyżka kakao
110 g drobnego cukru do wypieków
Składniki na mus czekoladowy:
100 g masła
100 g mleczej czekolady
połamanej na kawałki
3 duże jajka, żółtka i białka osobno
2 łyżeczki kakao
80 g cukru
1 łyżka wódki
2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody
W grubym garnku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę, i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić, dodać żółtka i kakao, zmiksować.
Mikserem ubić białka na sztywną pianę i małymi porcjami dodawać cukier, miksować około 10 minut, aż białka będą gęste, sztywne i błyszczące.
Białka dodać do masy czekoladowej, w trzech turach, delikatnie mieszać aby nie opadły.
Formę o średnicy 20 cm (może użyć formy 20-23 cm) wysmarować masłem (boki i spód) i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać delikatnie masę na ciasto.
Piec w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut. UWAGA! Ciasto rośnie bardzo wysokie! Wyjąć z piekarnika i nie wyjmować z formy. Ciasto po wyjęciu opadnie tworząc miejsce na czekoladowy mus.
Ciasto można upiec wieczór wcześniej.
W grubym garnku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę, i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić, dodać żółtka i kakao, zmiksować.
Mikserem ubić białka na sztywną pianę i małymi porcjami dodawać cukier, miksować około 10 minut, aż białka będą gęste, sztywne i błyszczące.
Białka dodać do masy czekoladowej, w trzech turach delikatnie połączyć z resztą składników. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wódkę, delikatnie zmiksować, aby białka nie opadły.
Masę wylać na środek upieczonego, zapadniętego spodu. Przykryć, schłodzić przez 3-4 godziny, choć najlepiej przez noc.
Udekorować czekoladą.
Smacznego!