Dyniowe ciasto z kremem
?
?
Moje pierwsze ciacho z dodatkiem tartej dyni, do ciasta dodajemy również wiórki kokosowe, migdały i suszoną żurawinę. Upieczone w tortownicy, pokrojone na 3 krążki, przełożone pysznym kremem ?z serka Philadelphia. Wilgotne (kilka dni), mięsiste i bardzo smaczne.
Polecam dla fanów ciasta marchewkowego.
Miłego dnia!
Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi zmianami)
Składniki na ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru (około 180 g), można dać mniej
150 ml oleju roślinnego
200 g startej na tarce surowej dyni
50 g pokruszonych płatków migdałów
50 g wiórków kokosowych
1 brzoskwinia (świeża lub z puszki) pomiełam
1 szklanka sparzonej i odsączonej z wody suszonej żurawiny (mój dodatek)
1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na krem:
120 g serka Philadelphia (dałam 200 g)
50 g masła, miękkiego
1/2 szklanki cukru pudru (dałam 1/3 szklanki)
Mała forma np. kwadratowa 21 x 21 cm lub tortownica o średnicy 22 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając boki papieru poza obręcz. Dno z papierem i boki formy posmarować masłem lub olejem. Można też formę posmarować masłem lub olejem i całą wyłożyć papierem bez wypuszczania papieru poza obręcz.
Masa: ucierać serek Philadelphia razem z masłem przez około 5 – 7 minut aż masa będzie puszysty. Dodać cukier puder, najlepiej w 2 partiach, cały czas ucierając przez około 2 minuty. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto: Przygotować wszystkie składniki, odmierzyć i umieścić w miseczkach. Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Jajka ubić na puszystą pianę (około 5 – 7 minut). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera aż masa będzie puszysta i gęsta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim strumieniem olej.
Do powstałej masy dodać startą dynię, migdały lub orzechy, wiórki kokosowe, suszoną żurawinę, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać łyżką.
Dodać mąkę z proszkiem, sodą oraz solą i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę aż wetknięty patyczek będzie suchy (piekłam 55 minut).
Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części (ja przekroiłam na 3 części). Spód posmarować 1/3 polewy, przykryć kolejnym krążkiem ciasta, posmarować 1/3 kremu, przykryć kolejnym krążkiem i posmarować resztą kremu. Można od razu kroić i podawać lub wstawić do lodówki do czasu aż polewa bardziej zastygnie.
Smacznego!
?