Drożdżowy baranek wielkanocny
Podarunek od serca
Mój wielkanocny prezent dla R. rodzinki : ) Mam nadzieje, że chlebek się spodoba i będzie smakował : )
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
2 łyżki cukru
1 opakowanie suszonych drożdży
2 jajka
5 dag (ok. 1/4 kostki) masła
1 szklanka wody
2 łyżeczki soli
Ponadto:
czarny pieprz lub rodzynki na oczy
tłuszcz lub papier na blachę
Masło stopić, wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże, sól, wbić jajko, wlać szklankę letniej wody, wyrobić ciasto. Pod koniec dodać masło. Miskę przykryć i odstawić na około pół godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Potem formować baranka z kulek ciasta, kładąc je bezpośrednio na blasze, wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać 10 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem, włożyć oczka z czarnego pieprzu.
Piec w 180oC przez ok. 30 minut.
Smacznego