Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką1

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką3

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką2

Bardzo delikatne, puszyste drożdżówki ze słodkim nadzieniem z rabarbaru i dżemu truskawkowego. Wierzch każdej dodatkowo osładza maślana kruszonka.

Same plusy – szybkie, proste i smakują każdemu! Zachęcam do zrobienia w swoim domu!

 

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

200 ml mleka

2 jajka

1 żółtko

8 łyżek cukru

50 g masła

szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

300 g rabarbaru

3 łyżki konfitury lub dżemu truskawkowego

1 łyżka cukru

 

Składniki na kruszonkę:

50 g masła

70 g mąki pszennej

40 g cukru

 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i zostawić na 15-20 minut do podrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, masło rozpuścić i jeszcze gorące dodać do mąki, wymieszać. Dodać resztę cukru, sól, wyrośnięty zaczyn, roztrzepane jajka i wyrobić mikserem z końcówkę w kształcie haka gładkie, elastyczne, nieklejące się do ścian miski ciasto.

Uformować w kulkę, włożyć do wysmarowanej delikatnie roztopionym masłem miski i przykryć do wyrośnięcia na 1 godzinę.

W tym czasie przygotować nadzienie: rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać cukier, dżem / konfiturę i wymieszać. Odstawić.

Po tym czasie ciasto podzielić na 18 równych części. Każdą uformować w zgrabną bułeczkę i układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (najlepiej ułożyć na 2 dużych blachach od piekarnika).

W każdej bułeczce dnem od szklanki zrobić wgłębienie do samego dna (uważając, aby nie przerwać ciągłości ciasta), nałożyć do wgłębienia po łyżeczce nadzienia.

Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, masło roztopić dodać do suchych składników i wymieszać widelcem tak aby powstały grudki ciasta.

Każdą drożdżówkę posypać kruszonką i zostawić do ponownego napuszenia na około 25-30 minut.

Piec w 180oC około 25-30 minut (do złotego koloru ciasta).

Smacznego!

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką5

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką4

Comments are closed.