Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Bardzo delikatne, puszyste drożdżówki ze słodkim nadzieniem z rabarbaru i dżemu truskawkowego. Wierzch każdej dodatkowo osładza maślana kruszonka.
Same plusy – szybkie, proste i smakują każdemu! Zachęcam do zrobienia w swoim domu!
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
2 jajka
1 żółtko
8 łyżek cukru
50 g masła
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
300 g rabarbaru
3 łyżki konfitury lub dżemu truskawkowego
1 łyżka cukru
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
70 g mąki pszennej
40 g cukru
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i zostawić na 15-20 minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, masło rozpuścić i jeszcze gorące dodać do mąki, wymieszać. Dodać resztę cukru, sól, wyrośnięty zaczyn, roztrzepane jajka i wyrobić mikserem z końcówkę w kształcie haka gładkie, elastyczne, nieklejące się do ścian miski ciasto.
Uformować w kulkę, włożyć do wysmarowanej delikatnie roztopionym masłem miski i przykryć do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie: rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać cukier, dżem / konfiturę i wymieszać. Odstawić.
Po tym czasie ciasto podzielić na 18 równych części. Każdą uformować w zgrabną bułeczkę i układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (najlepiej ułożyć na 2 dużych blachach od piekarnika).
W każdej bułeczce dnem od szklanki zrobić wgłębienie do samego dna (uważając, aby nie przerwać ciągłości ciasta), nałożyć do wgłębienia po łyżeczce nadzienia.
Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, masło roztopić dodać do suchych składników i wymieszać widelcem tak aby powstały grudki ciasta.
Każdą drożdżówkę posypać kruszonką i zostawić do ponownego napuszenia na około 25-30 minut.
Piec w 180oC około 25-30 minut (do złotego koloru ciasta).
Smacznego!