Drożdżówki choinki
Drożdżowe choinki i czekoladowe bombki
Dziś kolej na bajeczne drożdżowe choinki z czekoladowymi bombkami. Ciasto jest bardzo mięciutkie, puchate i pyszne. Choinki są duże, dlatego trzeba zostawić sporo miejsca w brzuchu na taką choinę ; ) – ale napewno każdy da radę!
Składniki na 6 dużych drożdżówek:
150 ml mleka
40 g masła, roztopionego
300 g mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru (30 g)
8 g cukru wanilinowego
1 białko
Ponadto do posmarowania:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mleko wymieszać z roztopionym masłem. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), połączyć z resztą składników, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić na 1,5 h do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na duże koło o średnicy ok. 30 cm, podzielić na 6 części, trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć placami. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Piec w temperaturze 180oC przez około 14 minut, przestudzić na kratce.
Polukrować, ozdobić w dowolny sposób.
Lukier – wykonany z wody i cukru pudru. 1/2 szklanki cukru pudru rozcieramy z 1 – 2 łyżkami gorącej wody.
Smacznego : )