Drożdżówka do odrywania z gruszka i cynamonem i wspólne pieczenie
Dzisiaj pyszna drożdżówka do odrywania z owocami gruszki i cynamonem. Bardzo delikatna i puszta. Idealna na II śniadanie i podwieczorek.
Drożdżówka bierze udział we wspólnym pieczeniu „jak gruszki na wierzbie” zorganizowaną przez Anię K., dziękuję Dziewczyny za wspólne pieczenie!
Składniki na ciasto:
400 g mąki
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka
1/4 szklanki cukru
2 jajka
50 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie
2 miękkie gruszki
2 łyżeczki cynamonu
30 g roztopionego masła
Drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki rozpuścić w ciepłym (nie gorącym mleku) i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować ciasto w kulkę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Keksówkę o wymiarach 10 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Gruszki umyć, ubrać i obieraczką do warzyw pokroić owoce w cienkie paseczki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Ciasto posmarować masłem (zostawić odrobinę), posypać cynamonem i poukładać na całej powierzchni owoce gruszki. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków (otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30 x 10c m). Paski ułożyć jeden na drugim. Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków (będziemy mieć 6 kawałków o wymiarze 5 x 10 cm). Kawałki wkładać do formy bokiem. Keksówkę zostawić na 30 minut do napuszenia. Wierzch posmarować odrobiną roztopionego masła i posypać cynamonem.
Piec w 180oC około 35 – 40 minut.
Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Lista piekących w akcji „Gruszki na wierzbie”:
Basia – http://mozaikazycia.
Bożena http://www.
Dorota R http://ugotujmyto.pl/
Dorota Ś http://dosismakolyki.
Iga http://japoziomka.
Kamila – http://ogrodybabilonu.
Karolina – http://bochnasaysdelicious.
Karolina http://
Kasia http://
Łucja S – http://
Małgorzata http://
Renata S – www.forksncanvas.blogspot.