Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami i cynamonem
Znudziły się Wam ciasta drożdżowe ze śliwkami, a nadal macie ochotę na coś drożdżowego? Mam dla was rozwiązanie – polecam śliczne, drożdżowe zawijane ślimaczki ze śliwkami i cynamonem, które smakują obłędnie pysznie
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
50 g roztopionego masła
20 g świeżych drożdży
Składniki na nadzienie:
3 łyżki roztopionego masła
ok. ½ szkl. cukru trzcinowego
1-2 łyżki cynamonu
400 g śliwek pokrojonych w kostkę
W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i zostawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, roztrzepane jajko, wyrośnięty zaczyn z drożdży i wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać równo wymieszanym cukrem z cynamonem, rozłożyć na całej powierzchni pokrojone śliwki, zwinąć po krótszym boku w rulon i pokroić na 2-3 cm plasterki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm. Ponownie odstawić na pół godziny do podrośnięcia.
Piec w temperaturze 190º przez około 25 – 30 minut.
Po wystudzeniu można ślimaczki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!