Drożdżowe ślimaczki z gruszką i cynamonem
Bardzo dobre połączenie drożdżowego, puszystego, wilgotnego ciasta, dojrzałych, słodkich, miękkich gruszek i cynamonu w jednej tortownicy Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, ślimaczki łatwo się formuje, a ciasto szybko się piecze dzięki czemu w niedługim czasie od wyrośnięcia ciasta możemy się cieszyć słodkim wypiekiem do kawy.
Mówię Wam – palce lizać
Składniki na ciasto:
370 g mąki
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko
50 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie
3 miękkie gruszki
1 łyżeczka cynamonu
Drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki rozpuścić w ciepłym (nie gorącym mleku) i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajko i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować ciasto w kulkę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie odłożyć z ciasta 150 g ciasta i wyłożyć nim spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Resztę ciasta rozwałkować na kształt prostokąta. Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę i wyłożyć równo na rozwałkowane ciasto, delikatnie wcisnąć owoce w ciasto. Posypać gruszki cynamonem i zawinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem 3 cm paski i układać w tortownicy z 1 cm odstępem od siebie. Zostawić na 30 minut do ponownego napuszenia.
Piec w 180oC około 30 minut (do złotego koloru ciasta).
Wierzch ślimaczków można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!