Drożdżowe grzebyki z twarogiem
Bardzo smaczne, nie za słodkie, krucho-drożdżowe grzebyki z twarogiem. Są idealna jako II śniadanie lub podwieczorek. Wystarczy 1 grzebyk w dłoni i jesteś w niebie!
Składniki na ciasto:
420 g mąki
1 jajko
40 g świeżych drożdży
4 1/2 łyżki cukru
200 ml ciepłego mleka
120 g miękkiego masła
3 łyżki śmietany kremówki
Składniki na nadzienie:
600 g mielonego twarogu
5 łyżek cukru pudru
2 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
Drożdże łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku i zostawić na 15 minut aż drożdże się spienią. Mąkę przesiać do miski, dodać gotowy rozczyn, masło, śmietanę kremówkę, roztrzepanego jajko i resztę cukru. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Uformować ciasto w kulkę i włożyć do miski, przykryć ściereczkę i zostawić na 1 – 1 1/2 godziny aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość.
W tym czasie wymieszać wszystkie składniki na nadzienie., aby powstała gładka masa.
Ciasto rozwałkować i kroić na prostokąty, na końcu każdego prostokąta zrobić nacięcia. Nałożyć na końcu bez nacięć nadzienie i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Grzebyki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego napuszenia się ciasta drożdżowego (około 20 minut).
Piec około 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu lekko posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Gdy ciasto wyrośnie