Drożdżowe grzebienie i rogaliki z nadzieniem orzechowym
Dzień życzliwości i drożdże w ruch!
Dobiega końca ‚Dzień Życzliwości’, a czy Wy zrobiliście coś miłego dla Waszych najbliższych?
Pochwalę się, że upiekłam coś drożdżowego ; )
Z ciastem podczas przygotowań bardzo dobrze się współpracuje, nie klei się bardzo do rąk i blatu, natomiast przyrządzanie orzechowego farszu zawsze uczy mnie cierpliwości podczas łupania orzechów, także same plusy – praca nad własnym charakterem i przepyszne, delikatnie chrupiące (dzięki dodatkowi śmietany i żółtek robi się kruche) ciasto drożdżowe nafaszerowane orzechowym nadzieniem.
Uwaga! Ostrzegam, że trudno się od nich oderwać, także miejcie się na baczności.
Chrupiąc chyba 5 dzisiejszego dnia idę umyć zęby, a Wam życzę słodkich snów. Dobranoc : )
Przepis dodaję do akcji „słodki upominek”, bo znam kilka osób, które bardzo lubią drożdżowe wypieki i taki prezent to na pewno byłby strzał w dziesiątkę ; )
Składniki na ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
20 g świeżych drożdży
100 g masła
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
4 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
Składniki na nadzienie orzechowe:
1 1/2 szklanki orzechów włoskich
2 białka
1 łyżka miodu
W połowie szklanki mleka zrobić zaczyn z drożdzami i 1 łyżką cukru, odstawić na bok, aby drożdże ruszyły (około 15 – 20 minut).
Masło roztopić w rondelku i odstawić na chwilę do ostygnięcia.
W misie miksera zmiksować żółtka ze śmietaną i cukrem na gładką masę. Następnie dodać przesianą mąkę, stopione masło i zaczyn. Miksować w misie mieszadłem do ciasta drożdżowego aż powstanie piękne, gładkie i lśnięce ciasto. Uformować zgrabną kulkę i odstawić na około 1 1/2 godziny, do podwojenia objętości.
W czasie wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Orzechy obrać ze skorupek, zmiksować blenderem lub posiekać nożem. Następnie ubić biała na puszystą masę, ale nie na sztywno, dodać gotowe orzechy i łyżkę płynnego miodu (jeśli posiadacie tylko miód w stałym stanie skupienia polecam włożyć na chwilę do mikrofalówki).
Gotowe ciasto rozwałkować dość cienko i tworzyć swoje ulubione kształy – u mnie klasyczne rogaliki cięte z koła i grzebienie – ciasto rozwałkować i kroić na prostokąty, na jednym końcu zrobić w równych odległościach nacięcia (jak na zdjęciach) i nakładać orzechowy farsz. Zwinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego napuszenia się ciasta drożdżowego. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
Piec około 20 minut. Po wystudzeniu lekko posypać cukrem pudrem.
Smacznego!