Domowy chleb na zakwasie

chleb pyszny na zakwasie1 domowy chleb na zakwasie pyszny2

domowy chleb na zakwasie pyszny5

domowy chleb na zakwasie pyszny3

Wilgotny, lekko kwaśny wewnątrz, chrupiący zewnątrz – taki jest kolejny chleb na zakwasie. Z dodatkiem ziaren słonecznika i płatków owsianych. Polecam, bo nic nie zastąpi smaku domowego chleba, wypiekanego w zaciszu domowej kuchni : )

 

Składniki na zaczyn:

1/2 szklanki zakwasu żytniego

200 g mąki żytniej typ 720

170 ml wody

 

Składniki na ciasto właściwe:

200 g mąki żytniej typ 720

100 g mąki pszennej typ 650

350 g wody

1/2 łyżki soli

1/3 szklanki płatków owsianych

1 szklanka pestek słonecznika

 

Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chleba przygotować zaczyn zakwasowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić w przykrytej folią misce w temperaturze pokojowej na całą noc (przynajmniej 12 godzin).

Rano do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników na ciasto właściwe (oprócz ziaren), wymieszać i krótko wyrabiać (ręką, mikserem lub łyżką). Na końcu dodać ziarna i płatki owsiane (można je wcześniej lekko uprażyć na patelni – wtedy chleb będzie miał orzechowy posmak). Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około 1,5 godziny, aż ciasto zacznie lekko rosnąć.
Foremkę do pieczenia  (30 x 7 cm) wysmarować masłem i obsypać mąkę żytnią lub otrębami. Przełożyć ciasto chlebowe, powierzchnię wyrównać i posmarować wodą. Foremkę owinąć szczelnie folią i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Najlepiej zaglądać do ciasta co pół godziny i sprawdzać, czy nie przerosło. Kiedy podwoi swoją objętość i podejdzie do brzegów foremki – to czas na pieczenie.

Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 40-45 minut (ja piekłam dodatkowe 20 minut bez formy).

Smacznego!

domowy chleb na zakwasie pyszny4

domowy chleb na zakwasie pyszny

Comments are closed.