Deser – malinowa pianka
Idealny deser na lato! Bez włączenia piekarnika, dlatego można je zrobić nawet w największe upały. Delikatna, puszysta, śmietankowa, intensywnie owocowa pianka na ciasteczkowym spodzie, brzmi pysznie?
Zasmakuje każdemu kto kocha się w malinowych smakach ; )
Składniki na spód:
160 g ciasteczek maślanych
70 g masła
Składniki na mus malinowy:
400 g malin
1 opakowanie galaretki o smaku malinowym
1 łyżeczka żelatyny
400 ml śmietany kremówki
1/3 szklanki wody
Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać roztopione masło, wymieszać aby powstał mokry piasek. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie docisnąć. Tortownicę włożyć do lodówki na czas przygotowania malinowego musu.
W gorącej wodzie dokładnie rozpuścić galaretkę i żelatynę. Odstawić.
W garnku umieścić maliny, gotować do czasu rozgotowania się owoców. Przetrzeć przez sitko więcej niż połowę puree w celu pozbycia się drobnych pestek. Dodać rozpuszczoną żelatynę z galaretką i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do wystudzonego puree, delikatnie mieszając. Gotową masę schłodzić w lodówce aż zacznie tężeć, a następnie przelać na schłodzony ciasteczkowy spód. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!