Deser jogurtowy z galaretką na biszkopcie
Prosty, niezawodny, szybki i bardzo smaczny deser na lekkim biszkopcie z delikatną masą jogurtową pokryty warstwą galaretki, w której zatapiamy nasze ulubione owoce.
Czy może być coś prostszego?
Mojemu R. bardzo smakowało ; )
Polecam i życzę miłego dnia!
Źródło przepisu na biszkopt: Moje Wypieki, reszta to moja propozycja
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z 3 jajek piekłam w formie o średnicy 21 cm; nadaje się do przekrojenia na 2 normalne lub 3 cienkie krążki. Tak naprawdę zasada jest prosta: na każde jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru. To jest podstawa sukcesu.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Składniki na masę jogurtową:
1 galaretka wiśniowa
400 g jogurtu wiśniowego
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie połączyć z zimnym jogurtem i dokładnie wymieszać.
Składniki na wierzch:
1 ulubiona galaretka (u mnie truskawkowa)
ulubione owoce (u mnie ok 1 szklanki jagód)
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i odstawić do stężenia.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jogurtową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Następnie nałożyć na masę ulubione owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki i podawać po całkowitym stężeniu galaretki na wierzchu ciasta.
Smacznego!