Deser jogurtowy z galaretką na biszkopcie

 

Prosty, niezawodny, szybki i bardzo smaczny deser na lekkim biszkopcie z delikatną masą jogurtową pokryty warstwą galaretki, w której zatapiamy nasze ulubione owoce.

Czy może być coś prostszego? 

Mojemu R. bardzo smakowało ; )

Polecam i życzę miłego dnia!

Źródło przepisu na biszkopt: Moje Wypieki, reszta to moja propozycja

 

Składniki na biszkopt:

3 jajka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek cukru

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Biszkopt z 3 jajek piekłam w formie o średnicy 21 cm; nadaje się do przekrojenia na 2 normalne lub 3 cienkie krążki. Tak naprawdę zasada jest prosta: na każde jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru. To jest podstawa sukcesu.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).


Składniki na masę jogurtową:

1 galaretka wiśniowa 

400 g jogurtu wiśniowego

Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie połączyć z zimnym jogurtem i dokładnie wymieszać.


Składniki na wierzch:

1 ulubiona galaretka (u mnie truskawkowa)

ulubione owoce (u mnie ok 1 szklanki jagód)

Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i odstawić do stężenia.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jogurtową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Następnie nałożyć na masę ulubione owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki i podawać po całkowitym stężeniu galaretki na wierzchu ciasta.

Smacznego!


Comments are closed.